VOEDING EN LEEFSTIJL BIJ PREVENTIE EN BEHANDELING TYPE 2 DIABETES
door Jaap Seidell (Vrije Universiteit Amsterdam)
New York, 14 November 2013 – UN Secretary-General’s message on World Diabetes Day:
While many people are genetically at greater risk of diabetes, the condition is largely driven by unhealthy lifestyles (obesity, poor diet and lack of exercise) which are due to:
– the globalization of marketing and trade of unhealthy food,
– rapid urbanization with reduced opportunity to be physically active,
– population ageing.
Leefstijlinterventies zijn effectief bij preventie t2 diabetes bij hoog risico
.
Een mediterraan voedingspatroon draagt bewezen bij aan een betere diabetesregulering.
Jaap eindigt zijn bevlogen inleiding met de volgende conclusies:
– T2D is grotendeels (>80%) te voorkomen of uit te stellen.
– T2D is potentieel te genezen met leefstijl (remissie; vooral in vroege fase).
– Inzetten op gezonde omgeving (al in jeugd): beter voedselaanbod/vaardigheden jeugd.
– Het diabetesfonds kan zich naast wetenschappelijke kant nog meer profileren naar de maatschappelijke oorzaken.