Re-integratie 1e Spoor
Re-integratie 1e spoor begint altijd ‘simpel’: je moet je ziek melden bij je werkgever. Meestal ben je dan voor je het weet weer aan de slag. Maar wat nou als het langer duurt voor je weer in staat bent om te werken? Dan is het goed iets meer te weten over verzuimbegeleiding. Over wat je werkgever allemaal moet doen om je weer op je oude werkplek te krijgen. De regels waar hij of zij aan gebonden is. En natuurlijk wat je eigen rechten en plichten zijn.
Een paar termen die je tegenkomt als je met langdurig ziekteverzuim te maken krijgt:
- Re-integratie – betekent letterlijk ‘weer laten functioneren’. Of dat nu op je oude werkplek is of een (hele) andere.
- Wet Poortwachter – beschrijft de stappen die werkgevers en medewerkers moeten volgen bij re-integratie na een ziekmelding.
- 1e spoor begeleiding – heeft als doel de werknemer weer aan de slag te laten gaan bij zijn eigen werkgever.
- 2e spoor begeleiding – in deze fase gaat de werknemer voor een nieuwe werkplek bij een andere werkgever.
Werken aan beter worden
Dacht je stiekem wel eens dat iemand die langdurig ziek is in alle rust kan opknappen? Zet dat idee dan maar meteen uit je hoofd. Omdat iedere werkgever wettelijk verplicht is een 1e spoor traject in te zetten, begint het re-integratieproces al op de eerste dag van ziekmelding. Vanaf dat moment zijn zowel je werkgever als jij verplicht om ‘actief en doelgericht te werken aan de terugkeer van de werknemer’.
Week een tot acht
Zo meldt de werkgever je binnen een week ziek bij de arbodienst of bedrijfsarts. Stelt de bedrijfsarts in de zesde week een probleemanalyse op waarin duidelijk wordt wat je wel en niet kan. En maak je samen met je werkgever in de achtste ziekteweek een plan van aanpak. Daarin leggen jullie het doel van jouw re-integratie vast. Hoe jullie dit denken te gaan bereiken. Wat jullie daar voor gaan doen. En wanneer.
Na twee maanden
In de meeste gevallen spreek je met je werkgever af dat jullie iedere twee weken een voortgangsgesprek hebben. En kijken jullie iedere zes weken of de re-integratie nog op schema ligt. Of dat het plan van aanpak moet worden bijgesteld. Proberen weer aan de slag te gaan bij je huidige werkgever – re-integratie 1e spoor – kan maximaal één jaar.
Na 42 weken
Ben je na 42 weken nog ziek? Dan is je werkgever wettelijk verplicht je ziek te melden bij het UWV. Is er op dat moment twijfel of terugkeer naar je oude werkplek wel een optie is, dan zal je werkgever een arbeidsdeskundig onderzoek aanvragen. Dat geeft hem niet alleen duidelijkheid over je mogelijkheden en inzetbaarheid – met een cursus of korte opleiding misschien wel op een andere plek in de organisatie. Hij kan er ook mee voorkomen dat het UWV hem een loonsanctie oplegt omdat hij niet genoeg heeft gedaan om passend werk voor je te vinden binnen de organisatie.
Hoe zit het met je inkomen?
Als je ziek bent, krijg je ten minste 70% van je salaris gewoon doorbetaald. Ben je langdurig ziek en ga je een re-integratietraject in? Dan heb je – als je werkgever het daarmee eens is – ook recht op vakantie. Als je het niet eens bent met de bedrijfsarts over je re-integratie dan kan je altijd een second opinion aanvragen bij een andere bedrijfsarts.
Wat moet, dat moet
Natuurlijk heb je niet alleen rechten als je je hebt ziekgemeld. Er is ook een aantal dingen waaraan je verplicht moet meewerken om je rechten te beschermen. Zo verwacht de wet van je dat je
- Meewerkt aan je re-integratie
- Meewerkt aan kortdurende cursus/scholing als dat nodig is
- Meewerkt aan verbetering van je belastbaarheid
- Na een jaar ziekte meewerkt aan 2e spoor re-integratie
Zo kan een re-integratie bureau helpen
Zitten je werkgever en jij niet op een lijn? Of is je werkgever goed in zijn werk maar minder ervaren of te druk om zeker te weten dat hij zich geen loonsanctie op de hals haalt? Dan zal hij waarschijnlijk een re-integratiebureau vragen jullie te helpen. Logisch. Zowel emotioneel als wet- en procesmatig is re-integratie geen gemakkelijke kost. Daarbij hangt er voor jou en je werkgever veel vanaf. Als je dan kunt vertrouwen op de ervaring van een professional die ook nog eens de weg weet bij de betrokken instanties en partijen, geeft dat veel rust.
Geen goed gevoel over je 1e spoor traject?
Heb je inderdaad te maken met een re-integratiebureau maar heb je twijfels over de onpartijdigheid of misschien zelfs wel deskundigheid van het bureau? Maak het vooral bespreekbaar met je werkgever. Dat is je (goed) recht. Bovendien betaalt je werkgever ervoor dus mag hij ook verwachten dat ze goed werk leveren. Weet je een bureau dat de belangen van zowel werkgever als werknemer in het oog heeft en met respect voor alle partijen de passende oplossing vindt? Stel dan voor om eens daarmee te praten. Het is voor alle partijen belangrijk dat jouw re-integratie prettig en vlot loopt en dat je gemotiveerd blijft om te re-integreren.
Als iemand het verdient…
RondomWerk is een re-integratie bureau dat respect hoog in het vaandel heeft staan. Respect voor jouw situatie, wensen en mogelijkheden. Respect voor je werkgever die in de meeste gevallen – net als jij – de goede dingen wil doen op de goede manier. En respect voor de relatie die jullie hebben opgebouwd in de loop der tijd. Met dat als uitgangspunt zoeken we samen met jou naar jouw unieke re-integratie oplossing. Want als iemand het verdient, ben jij het toch zeker? Wil je van gedachte wisselen over je case of heb je vragen neem dan contact op.
Meer weten over de voordelen onze online portal? Of een goed gesprek over hoe de RondomWerkplaats ook uw re-integratietrajecten ten goede komt? Laat het ons weten!