facebookpixel Diabetes, een heel werk - Rondomwerk

Diabetes, een heel werk

DIABETES, EEN HEEL WERK door Dr. Henk-Jan Aanstoot, Diabeter

In zijn inleiding neemt Henk-Jan ons mee in de feiten en onderzoeken over diabetes, wat een verzameling verschillende ziektes is. De impact van het hebben van diabetes is werk! Diabetesregulering is een baan op zich! Zowel medisch als psychosociaal. De begeleiding van de patiënten verandert van glucosecontrole naar glucoseregeling.

Jongeren met type 1 diabetes (T1D) ervaren problemen op school als gevolg van het effect van de afwijkende bloedglucosewaarden, met name op de concentratie. Ook ervaren zij onbegrip bij leraren. 5% maakt het laatste jaar van de middelbare school niet af. 11% van de schoolverlaters heeft moeite met het maken van de volgende stap. Ook het vinden van een stageplaats of eerste baan verloopt niet vanzelf.

Werkgevers van nu lijken nog niet voorbereid op de toekomst. Er is geen duidelijk zicht op wie diabetes heeft en welke problemen op het werk spelen evenals het zoeken naar individuele oplossingen zoals aanpassingen op het werkrooster of werktijden. Hier ligt een rol voor de bedrijfsarts.  Uit een onderzoek in de UK blijkt dat het vooral effect heeft op werk, met name vaker wisselingen in het werk, discriminatie en een lager inkomen.

T1D is een afweervergissing, terwijl type 2 diabetes (T2D) ontstaat als gevolg van ouderdom, genen, onvoldoende beweging en overgewicht, insulineresistentie en insulinedeficiëntie. Stress op het werk blijkt een ook een risicofactor te zijn voor het ontwikkelen van T2D.

Glucoseregeling is voor de lange termijn essentieel voor het voorkomen van vaatschade en weefselschade zoals hart- en vaatziekten en schade aan nieren, ogen, zenuwen en hersenen. De korte termijn preventie is gericht op functionele schade in gedrag, concentratie en prestaties.

DE OPLOSSING: BETERE GLUCOSEREGELING

Ofwel afstemming tussen koolhydraten, insuline, activiteit en stress (leuk / niet leuk / spannend / koorts / sensatie).

 

diabetes-een-heel-werk

 

De begeleiding van mensen met diabetes begint met het stellen van doelen: Wat kunnen we nu eerst bereiken? Het contact houden is cruciaal en sterk verbeterd door e-health met ‘Ther@piemail’, email, telefoon, bezoek en ‘cloudcare’.

De impact van glusoseregeling, iedere dag opnieuw, 24/7, wordt ernstig onderschat. Hoog en laag zitten heeft invloed op je gedrag, je concentratie, op hoe lang je lontje is en is vermoeiend. Ook de effecten op je brein zijn nog niet helemaal duidelijk.  Kortom, diabetes is een heel werk!

Kunnen wij U ergens mee helpen?

Wij helpen u graag verder als u vragen heeft of een afspraak wilt inplannen met een van onze collega's. 085 - 040 25 99

- Jules van Zundert, Directie